Hur man ränknar ut kreditkortsränta

Räntan hos de olika kreditkorten kan vara olika, men oftast ligger räntorna mellan cirka 10 och 18 procent. Räntan som står angiven när man ansöker om kortet brukar vara den årliga räntan. Om vi säger att räntan ligger på 12 procent så blir räntan på dina utgifter varje månad det belopp du handlat för, gånger 0.12 och delat med 12. Har man då handlat för 10 000 kronor, så ska man betala 10 000 x 0.12 /12, vilket blir 100 kronor.
Man kan planera sina betalningar i förväg och lägga upp dem på ett sätt som passar ens egen ekonomi bäst. För en del passar det att alltid betala in den lägsta möjliga summan, även om det tillkommer ränta. Oftast innebär detta att man betalar mer i längden i och med räntan, men det kan ändå passa om man vill hålla de månatliga kostnaderna nere. För andra är det viktigare att slippa räntan och bara betala den faktiska utnyttjade skulden, och då måste man betala in det utnyttjade beloppet i sin helhet varje månad.

Vissa banker erbjuder även betalningsfria månader. Det rör sig då om en eller på sin höjd ett par månader om året, och då slipper man betala sin faktura, men räntan för den månaden läggs på nästkommande faktura. Har man stora oförutsedda utgifter så kan detta vara räddningen! Även om det tillkommer ränta så kan en betalningsfri månad ge just det andningshål man behöver den månaden. Nästa månad kan saker vara annorlunda och man kan utan problem lägga upp sin betalning på ett bra sätt igen.

Ta dig tiden att jämföra räntorna hos de olika korten, och matcha det med din vardagsekonomi, för att få ett kort som ger dig mest nytta och som du klarar av att betala av utan att behöva tänka alldeles för mycket på eventuellt tillkommande räntor!